vrijdag 23 augustus 2019

Het uniform ( ScoutFit)

Leden en leiding van Scouting Dorus Rijkers Nesselande ( DRN ) dragen een uniform, zoals bij bijna iedere Scoutinggroep het geval is. Dit uniform is per speltak verschillend, soms is het een bloes, soms een trui, iedere speltak met z’n eigen kleur. Een Bever uit Maastricht draagt ook een rode trui en een waterscout uit Groningen heeft net als onze waterscouts een blauwe bloes. De das die alle leden van Scouting DRN om hebben, laat zien bij welke Scoutinggroep je hoort. Onze groepsdas is een bruine das met witte rand.

 

 

 

 

 

 

Soms zie je Welpen met een groene blouse fietsen met een andere das (bijvoorbeeld groen), dat wil dan zeggen dat hij lid is van een andere Scoutinggroep dan de onze.
Het uniform is een kenmerkend en opvallend onderdeel van Scouting. Hierdoor zijn we als Scout herkenbaar en laten we naar buiten zien dat we een (Scouting)groep vormen. Bovendien is het uniform een handig (bos)speelpak, waar de meeste kinderen trots op zijn. Historisch gezien is het uniform ooit bedacht om verschillen in rangen en standen uit te schakelen: iedereen is gelijk.

 

 

 

Het Uniform

 

De Bevers dragen de rode Beverblouse. De Welpen dragen de blauw water-scoutingblouse. De kleur van de Zeeverkenners , Wilde Vaart en Bestuur is ook blauw.
De leden dragen het uniform bij elke opkomst en als ze op kamp of bivak gaan in ieder geval als ze naar buiten treden.

 

scoutshoplogoHet uniform kan nieuw gekocht worden in de ScoutShop. Deze is op internet te vinden (www.scoutshop.nl) of in Rotterdam (www.scoutshoprotterdam.nl). Of misschien is er nog wel een passend uniform bij de groep. Vraag de leiding hiernaar.
Bij de Welpen hebben ze het volgende advies bedacht: "Trek nóóit nette of nieuwe kleding aan naar een opkomst, want je weet nooit wat je gaat doen. Je uniform moet je altijd aan, want dat is een speelpak, waar je mee kan stoeien, op kan knoeien en waar je zelfs kok mee kan zijn."
Elke speltak kent zijn eigen installatieritueel. Als je geïnstalleerd wordt hoor je echt bij de groep. Je hebt al wel je blouse aan, maar nog geen insignes erop. Dat zijn tekens waar bijvoorbeeld opstaat hoe de naam van je groep is. De (insignes en) das krijg je als je de belofte hebt opgezegd.

 

Elke insigne heeft zijn eigen betekenis en plek op je blouse.
Op je rechtermouw mag het lintje met je naam van je groep: "Scouting Dorus Rijkers Nesselande. Ook mag bij deze rechtermouw het regioteken (Rond de Rotte).
Op je linkerborstzakje mag het scoutinglogo. Op je linkermouw kun je de rest van je insignes naaien, zoals die van kampen of opdrachten.

 

 

 

De Das

De das is bij elke Scoutingvereniging weer anders. Dorus Rijkers heeft sinds 1958 een bruine das met een wit randje.

De das en de insigne's krijg je van je speltakleiding bij je installatie !

Nieuwsbrief

Officiële sponsor